Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

08 maj 2013

Ogräs, samodling och ekologisk odling..

Ogräs är inget jag lägger mycket tid på trots jag har stor trädgård. Dessutom både sår jag och planterar in en del som andra rensar bort...:)
För många ogräs har enligt gammal tro läkande krafter och har använts i urminnes tider till både det ena och det andra. Många plantor som jag har behövt har kommit till skänks av Moder Jord själv :) Rätt var det är en dag ser man en ny liten växt,då kan man antingen vara snabb att dra upp den för den var inte planerad där, eller så tar man reda på vad det är för en liten gåva man fått. Det finns nämligen många växter som har ett samarbete som är fördelaktigt för dem båda. Det kan hjälpa dem att bli kraftigare och växa bättre eller hjälp att hålla borta skadedjur...

Växelbruk är A och O. Förr visste man att det går inte hålla på med monokultur som många gör idag, alltså att odla samma gröda på stora fält år ut och år in.
Växterna ska blandas och varvas med varandra och byta växtplats varje år. Vissa växter har gynnsam effekt och vissa har negativ effekt på varann.
Jag såg en så vacker odling med majs varvat med andra grönsaker, i ett jämnt upprepande mönster. Allt var friskt och växterna hjälpte varandra.

Komposten till att börja med är ju jätteviktig i en trädgård. Att kunna ta tillvara näringen som annars går till spillo när man rensar bort grönsaksblast och växter.
För att skynda på komposteringen hjälper Rölleka och kamomill till. Gör avkok eller hacka i växtdelar.

Kål kan var svårt, finns många som gillar dessa plantor. Och att odla heltäckt av väv är ju ett alternativ, men inget vidare snyggt.
Tänk i första hand på att kålfjärilarna orienterar sig efter lukten av kålplantor. Många på ett ställe=mycket lukt. Då känner hon att det är ett ställe med gott om föda för de små larverna. Så sprid ut dessa istället. För att ytterligare förvilla är det bra att plantera isop eller kattmynta (kantnepeta) mellan plantorna.
Men så är där ytterligare en sak att tänka på, odla inte kål på samma plats varje år, då det bildas större benägenhet för sjukdomar. Kål är extra känslig för just detta.

Sparris  trivs med basilika, dill, kål, persilja, sallat och tomater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar