Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

16 februari 2013

Såpnejlika **saponaria officinalis**

Perenn läkeväxt. Mycket dekorativ och de ljusrosa blommorna doftar gott av nejlika och hallon särskilt om kvällen.Såpnejlikan används till både shampo och att tvätta ömtålig hud,finnar och eksem och tvättmedel för ömtåliga tyger då den innehåller saponin,ett tvålliknande saft. Gamla tyger får ny lyster varvid den brukats förr av museeer.  Den sades också hjälpa mot gikt och gulsot och rena blodet.

Till tvätt och för att ge nytt liv åt gammal textil, lägg plantorna i ett stort kärl, häll på regnvatten eller annat rent mjukt vatten, helst inte kranvatten, så det täcker precis. Koka i en halvtimme, sila sen ifrån vätskan som man kan lägga ner textilien i.
Detta avkok kan också användas till att tvätta hår och ömtålig hy. För en hy angripen av finnar eller psoriasis eller skabb kan man med fördel göra avkoket på roten istället. Denna dekokt bör dock inte förtäras då rotstocken innehåller aningen giftighet. Ett sådan här avkok anändes även förr mot utslag orsakade av giftmurgrönan, den sk poison ivy.


Tålig i större delen av landet, sätt den gärna i en del av trädgården som tonar ut mot vildmark där den får lov att sprida sig med underjordiska utlöpare. Så ses den ofta i det vilda där solen skiner ner på den. Odla inte nära en fiske damm då roten avger ett ämne som inte är bra för fiskarna
 
Beroende på jord och läge kan den bli allt mellan 30 cm till över metern. Här växer den i en grushög och mår ändå hur bra som helst, men får den lite lerhaltig näringsrik och mullrik jord trivs den ändå bättre. Vill ha full sol eller halvskugga. Skär tillbaka efter första blomningen eller klipp av vissna blommor för att driva på fortsatt blomning.
Den enkelblommande är av vilt ursprung medan de dubbla oftast är odlade varianter.
 
Så inne i kruka nu,i början av året, sätt ut i skugga efter några dagar. Låt inte torka ut helt, så gror det när det blir rätt väder för den. Eller så sår man på hösten ute i okt-nov.

Finns som plantor och frö i min örtagård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar