blekselleri self blanching |
Vill man kunna skörda lite längre kan man så i omgångar. När en tidig gröda är slut, fixar man till jorden, fyller på med näring om det behövs och sår något nytt.
Låt inte dina odlingsytor stå tomma, utan utnyttja platsen. Så lite och ofta är en bra regel. För sår du hela sallatspåsen ska du fråga dig själv hur mycket sallat klarar jag att äta under några veckors tid? Det blir en massiv mängd sallat att sätta i sig innan den börja gå upp i blom eller får en besk och seg smak. Jag sätter hellre lite frö av många olika sorter som jag sen sår med 2 - 4 veckors mellanrum.
Det ser ju så trevligt ut i sallatsskålen med lite krusig, lite röd något med lite nötighet osv...
Andra små viktiga detaljer för att lyckas är att växten får rätt jord och tillräcklig näring och vatten.
Grödorna blir så mycket godare.
Sallat blir besk om den får torka, medan rädisor blir starka och skarpa i smaken. Morötter kan kännas sega och beska även de. Så vatten är viktigt, och om det torkar vattna hellre mycket på en gång än att gå och små skvätta. Vattnet ska ner i jorden och inte bara hamna i ytlagret.
blomkål violetto di sicilia |
Förutom näring och vatten krävs mull i jorden. Det är detta som mikrolivet i jorden behöver för att må bra. Och utan mikroliv blir det en sk död jord utan liv och odlingen går inte så bra. Enkelt att fixa också, gamla och färska växtdelar, löv, tång, kompost mm. Har du odlat färdigt för säsongen, så lägg ett lager med bortrensat växtmatrial eller tång på. Gamla ärt och bönväxter ger fin mull. När det sen är dags att så kan man ta bort det som inte hunnit multna under vintern, eller täck med ett litet lager jord och så ovan på. Det kommer att fortsätta multna medan du odlar ovanpå. samtidigt som du göder dina maskar, fiffigt va?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar