Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

02 februari 2013

Paprika


Paprika är lätt att odla, så i såjord nu i feb, och plantera om flera gånger,blir den ranglig kan den sättas ner ändå till hjärtbladen vid omplanteringen, mycket ljus och inte allt för mycket undervärme.Vid utplantering efter frost i en kruka så bör den ha storlek av 10 lit hink minst per planta. Oavsett om det är i kruka eller direkt i jorden bör den gödslas ordentligt, vi tar all möjlig naturgödsel och även tång då vi bor nära havet. Det funkar bra med kogödsel på säck om man inte har annat, men då den är utspädd tar jag av denna gödsel och blandar med fin jord 50/50 proportion. Detta är viktigt för att få en bra skörd och kraftig planta. Plantan avhärdas, dvs vänjs vid att vara ute en stund i skuggan de första dagarna, då den ännu inte är van vid sol och blåst.
Paprika gillar inte för mycket blåst, jag har märkt att står den mycket blåsigt blir skörden dålig. Så helst ett varmt och vindskyddat läge om den står ute. Tar man bort första frukten så stimulerar man plantan till att ge mer frukt.
~Bellona~limevit konisk ~Golden Calwonder~gul,mild,söt ~Grekisk mini spetspaprika röd ~Jolanta~röd,söt ~Lamuyo~Röd jätte, dubbelt så stor som vanlig ~Paprika~pimiento dulce amarillo~spetspaprika gul ~Paprika~pimiento dulce rojo~spetspaprika röd ~Ramiro~röd lång konisk ~Sweet point~Orange mini spetspaprika ~Paprika mix~blandade frön från 8-9 sorter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar