Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

30 januari 2013

Chili ** Svarta & lila **

                                                                      Black pearl

Chili är gott, det är intensivt i smaken,de är ofta aromatiska. Jag kan bara säga att jag älskar chili- att äta och att odla. Då det är aromen jag gillar odlar jag ofta de lite mildare eller medelheta. Ibland en del riktigt heta, men de äter vi inte, då ingen här uppskattar mat med dessa i. De odlar jag för dekorations skull och för andras skull, som gillar hettan :)
För det finns nämligen väldigt många chili sorter som är mer än bara något att äta, de är vackra blad och blommor på, se bara på Black Pearl här ovan. En av de vackraste blommorna av de 50 sorter jag hade i somras.
Jag hade många olika sorter då smaken kan variera väldigt. Så anpassar man sorten till just den rätten man ska laga. Jag fördrar färsk framför torkad. Därför fryser jag in en stor del av skörden, och när man behöver lite är det bara att hacka av så stor bit man vill ha. Vissa sorter är dessutom lite tjockväggigare och möglar om de inte torkas tillräckligt snabbt.
De som har tunna väggar trär jag upp på en sytråd och hänger luftigt. Detta är riktigt vacker att hänga i köket :)
 
~***~
 
Att odla chili...Så här gör jag...
Här i zon 1 brukar de gå att flytta ut nån gång i maj kanske, det beror ju på hur fort det blir varmt och frostfritt på nätterna.
Då brukar jag sätta fröna i Februari, kan de flyttas ut först senare i andra zoner får ni anpassa detta, de hinner ju bli ganska stora. Men de växer relativt långsamt i början.
Först blötlägger jag frön i glas med vatten ca 24 tim, sår sen i krukor där det är bottnat med fin blomjord och såjord översta cm. då kommer de i en näringsrikare jord när roten kommer ner under såjorden.
När de blivit ca 5 cm stora och fått lite blad planteras de om första gången till en kruka som är lite större, och när de växt till ytterliger i den lilla krukan planteras den om till en som är storleken större.
Dessa omplanteringar stimmulerar rottillväxten och är att föredra än att direkt sätta den i för stor kruka.
Vid slutvalet av kruka kan man ju tänka på att ju större kruka desto större chiliplanta- i viss mån, det finns ju sorter som inte blir stora, men stora sorter kan odlas i mindre kruka och blir då inte så stora.  
 
Ett urval av foto och vi börjar med lite svarta skönheter.

 Black Pearl
 
 
Denna är stark, och är inte mogen när den ser ut så här även om den står svart mycket länge, så småningom kommer de att gå över i en mörkröd nyans, men detta tar som sagt mycket lång tid så den håller sig svart och fin riktigt länge.
  Kombinationen med de läckra lila blommorna som syns på övre bilden gör den odlingsvärd även för de som inte vill äta chili. Denna kommer defenetivt att odlas igen i sommar hos mig.
 
 
Purple Tiger
(Trifetti/Variegata)
 
 
Relativt mild, och även denna är en utsökt dekoration på uteplatsen med sina brokiga blad. Lila blommor som snyggt matchar bladverket. Chilisarna är ganska små, men kommer ganska många.
Här nedan tillsammans med Petunia Lavender Bouquet, färgväxlartobak och spikklubba.
 
 
Cayenne Purple
 
 
Den syns knappt bland jordmandelns yviga bladverk, och inte blev den så stor då den fick väldig konkurrans om platsen i jorden. Det gjorde mig inget för detta var en lyckad kombination för ögat, med baccopa hängandes ner över kanten.  
 
Bolivian Rainbow
 
 
Små mycket starka frukter i lila, och även stjälkarna gick i mörklila. Mognar sen i rött, men detta hann den inte i den usla sommar vi hade. Felet var  kyligt väder och att den planterades ut försent, pga krukbrist. Måste inhandla fler krukor inför denna säsong :)
 
Hungarian Black
 
 
 
Nattsvart och mycket god smak, ganska mild. Mognar också den i rött, men det tog väldans så lång tid så större delen av sommaren njöt vi av denna svarta skönhet.
 
Chenzo 
 
 
En av mina favoriter :) Jag hade många favoriter denna sommar :) Mycket god och gav enorma mängder av dessa svarta som övergick till klarröda trots krukan inte var jättestor. Som svart inte mycket styrka, men medelhet som röd.Jag hackade ner denna i allt, som svart i dippsås av grekisk youghurt, röd i grytor och soppor.
 
 
Mogen röd
 
 
Masquerade
 
 
Lila upprättstående frukter över ett limegrönt bladverk. Blommor tvåfärgade, vitt och lila. Efter lång tid övergår i rött. Gav mycket i förhållande till krukans storlek.
 
Peruvian Purple
 
 
Mörk planta med vackra lilaådrade blad som var den som stod sig bäst när hösten kom och de åkte ner i källaren för övervintring
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar