Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

20 augusti 2012

Frösådd

Att så ett frö i jorden och se det spira är något speciellt med, och att sen följa detta frö till att bli något stort eller litet eller vackert........
Ofta är det inte svårt, men vissa är väl lite knepigare om man inte känner till deras naturliga förhållande. Många perenner-men inte alla-behöver tex en period med kyla för att gro. Därför är hösten en mycket bra tid att så perenner på. Du tjänar dessutom på det eftersom du får många mer plantor för pengarna.
Det kan var så enkelt att man ser hur det fungerar i naturen. Nu när sommaren börjar gå mot höst mognar frön, faller ner i jorden för att gro när det är den mest optimala tiden för just detta frö, vilket kan vara på våren därpå när solen åter värmer vår jord. andra har mer brått och ganska snart efter de drösat ner bildas som små bladrosetter. De övervintrar i detta tillstånd för att på våren/sommaren utvecklas till en vacker blomma. Många två åriga och kortlivade perenner funkar så.
När jag får över frö som är från tidigare säsong brukar jag kasta ut det i rabatterna på hösten. De som fortfarande är livsdugliga kommer att gro. skulle nåt då hamna på fel ställe är det bara att gräva upp och flytta den lilla plantan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar