Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

04 oktober 2012

** Hjärtstilla ** Leonurus cardiaca


Hjärtstillan är en perenn som inte gör så mycket väsen av sig, men plantering med lilarosa blommor som digitalis här framhäver dess grålila blommor. För mig är denna en jättevacker växt att sätta mellan andra mer färgstarka perenner, lite längre bak i rabatten då den kan bli högväxt om den trivs, har haft ex på ca 80-90 cm. Gärna med de som blommar lite senare då kan de breda ut sig och ta över när hjärtstillan haft sin blomtid. Vill man inte denna ska sprida sig, klipper man ner efter blom då den kan sprida sina frö rätt bra. Men den blir inte till något ogräs, oönskade fröplantor drar man lätt upp.


På vår och försommaren är den mer grön i tonen medan den får en gråare ton när den blir större.


Hjärtstilla är en gammal medicinalväxt som förr odlades vid klostren för sin lugnande verkan på nervösa hjärtan. Redan för ett århundade sen använde Linne´ örten för att lindra överansträngda hjärtan. Hjärtmuskeln får en chans till återhämtning då ämnet Stachydrin som finns i bladen sänker puls och blodtryck.
Även som kvinnoört har den brukats, då den kan lindra vallningar och hjärtklappning i klimakteriet. Bra vid menstruationsrubbningar och premenstruella störningar.
Förr tog man örten vid barnafödande för att lugna modern, men bör ej intas under själva graviditeten, då den stimulerar livmodern.


Här i samplantering med digitalis, jordärtskockor, rödbladig fläder och dalior.Finns som plantor och frö i min örtagård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar