Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

19 juli 2012

johannesört **hypericum perforatum**


Johannesörten står i blom här nu, lite sent i år tycker jag. Visst är den vacker ?
Detta är en perenn som blir ca 40-60 cm hög. Både sol och halvskugga går bra. Den är dessutom både lättodlad och anspråkslös, och verkar trivas lite var som helst hos mig. Det som kännetäcknar denna ört är att bladen är perforerade och att den innehåller ett rött färgämne som syns på fingrarna när man skördat blommorna.
 Blommorna ska plockas en solig dag.
 (Som alla örter. De är mer kraftfull då de plockas tidigt en vacker dag)
Egentligen den 24 Juni på Johannes döparens festdag (som också givit den dess namn) enligt gammal tro var örten extra kraftfull denna dag. Men det går ju inte om den inte börjat blomma då...så dess kraft får duga som finns nu :)
Jag gjorde en snaps av denna förra året som var mycket omtyckt på julbordet. Se vilken vacker färg den får. 
Nu tänker ni väl att det är ju så långt till jul... men gör man inte nu så har man ju ingen när kylan kommer. Dessutom går det ju att tjyv starta lite redan på kräftskivan, även om snapsen blir bäst av att lagras minst 6 månader :)


Finns som plantor och frö i min örtagård.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar