Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

08 oktober 2012

kamomill **Matricaria chamomilla**


Ettårig läkeväxt helgad åt solen i antikens egypten och dyrkad över alla andra örter för sina helande egenskaper.
En kopp lugnande kamomill te är välkänt för de flesta. Det är rogivande och stärkande. Bra för rastlösa barn och mot mardrömmar.
Man kan hälla ett starkt avkok i badvattnet för solbränd eller väderbiten hud. Lägg kompress på sår och eksem, eller på ögonen vid svullnad och mörka ringar.
För ljust hår kan man göra ett blonderande sköljmedel av blommorna, koka 100 gram torkade blommor i 1 liter vatten 30 minuter.Sila och skölj håret med.

Kamomillen är inte bara bra för oss människor utan har även gynnsam effekt på växter. Plantera vid en tynande växt så kan det hända att den livar upp den, och man kan göra ett stärkande avkok och duscha nyuppkomna plantor med.
Dessutom påskyndar den komposteringen på samma sätt som röllekan gör.

Finns som frö i min örtagård, både 1 årig och flerårig romersk kamomill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar