Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

25 mars 2013

** Trädgårdsmålla ** Artiplex hortensis

 
Weibulls röda.
 
En förr vanlig grönsak,bladen äts råa i sallad eller på mackan tex. Tillagas som spenat i soppor,grytor,pajer eller smörfräst mm. Den har ett mycket högt näringsvärde, det mesta vi behöver, så den är väl värd att odla och dessutom en riktig prydnad i landet.
Den kan planteras i finrabatten för sina urläckra vinröda blad, alla som såg den här undrade vad för någon häftig blomma jag hade :)
De trivs bäst i en fuktighetshållande, näringsrik jord med ett högt pH-värde och kan där bli över metern hög och ge stor mängd blad. Får den inte gå i blom, kan mållan skördas hela sommaren. Och får den gå i blom kan den självså sig och ge nya plantor bland de första vårprimörerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar