Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

27 augusti 2012

Libbsticka

 
Libbsticka & Lupin tillsammans...

En högrest perenn krydda och läkeväxt, och enligt gammal folktro skulle man ha en libbsticka vid dörren för att hålla borta ormar,råttor och annat ont... Jag har inte sett en orm här, men om det är libbstickan eller ej kan jag inte säga :)
Den är aromatisk och smaken påminner om buljong och användas på samma vis. Smaken är mustig och värmande. Unga stjälkar kan kanderas eller ångkokas, och frön till brödbak eller likör.
Det är en renande ört där avkoket driver överflödigt vatten ur kroppen (ej lämplig för gravida),hjälper matsmältningen och lindrar reumatisk värk. Vill gärna ha näringsrik och humusrik jord då växer den snabbt till en jättestor planta, som kan bli över 1 ½ m och rejält omfångsrik.


Finns som plantor och frö i min örtagård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar