Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

27 september 2012

** Sparris ** Mary Washington

 
Sparrisplantor av den gammaldagsa pålitliga sorten Mary Washington. plantorna kan leva upp till 30 år.En av de mest lätt skötta köksväxter man kan ha. För att inte tala om hur goda de egenodlade sparrisarna är!
För att få så här stora finns det bara en hemlighet... massa stallgödsel och täck med tjockt lager tång på hösten.



Mary Washington är härdig i hela landet. Den är resistent mot en hel del svampsjukdomar bla sparrisrost, och själv har jag inte märkt några problem i mina odlingar med denna sort.

Jag odlar den enbart som grön, för det är det jag gillar bäst, men den går lika bra att odla blekt också.

Allmänna odlingråd för sparris:
Sparris är en strandväxt som odlats här i norden sen 1600 talet. Då är det som med alla strandväxter-den gillar sandig jord. Har man mycket lera skulle jag råda att förbättra jorden så den blir lite lättare.
De älskar kalk och vill ha ett högt ph värde på jorden. De gillar dessutom natrium, vilket finns i höga halter i tång. Kalium och kväve behövs också i stora mängder så där fungerar stallgödsel utmärkt. Täcka jorden med gräsklipp efter skördetiden är också bra. Gödsling görs bäst antingen efter skörd eller på kalla halvåret.
De höga skotten som skjuter upp när man skördat färdigt blir ju över metern höga och välter lätt om odlingen står väldigt oskyddat. Mary Washington är dock lite mer tålig för blåst än andra sorter.
Så när skotten börjar komma upp på våren kan man skörd allt som kommer upp men inte längre än till midsommar. Sen måste man låta den få växa upp och samla kraft till nästa år.
Full skörd kan man ta av en planta som är 4 år gammal.

Plantering av 1 åriga plantor går till så här. Djupgräv jorden på växtplatsen 2 spadtag ner för den gillar lucker jord, blanda i rejält med kompost och stallgödsel. Gräv ett dike ca 25 cm djup och 30 cm bred. Sätt ner plantorna och fyll i med jord men inte hela vägen upp utan det görs efter hand när de växer. Längre norr än vad jag bor kan man på hösten täcka runt plantan för den ska klara första vintern bättre. Du kan också plantera den på en tillfällig plats tills våren kommer och då gräva den ner den på den slutgiltiga platsen. När de är så här små är det inte problem att flytta, men äldre plantor får med tiden mycket djupa rotsystem och då är det mindre bra att flytta runt.
Dessa plantor är i år 1 år, så låt den stå och rota sig hela nästa sommar. Året därpå skördar man 1 skott per planta. Året därpå  är det full skörd fram till midsommar. Likaså alla år därefter. Jag har sett plantor som är fortfarande produktiva efter 40 år!!

Låter det krångligt? Det är det inte, du fick fakta om vad den behöver för att trivas. För att tillgodo se detta är allt du behöver göra att följa planteringsråden, då får du en god start och låter plantan utveckla sina rötter på bästa sätt så den har en stabil grund att utvecklas från. Sen gödslar jag varje höst eller vår med häst eller kogödsel som luckras ner runt plantorna. Är noga med att sluta skörda vid midsommar- De måste få växa upp för att kunna hämta kraft till nya skott. Under sommaren lägger jag på lite gräsklipp på jorden, det ger ett gott kväve tillskott efter skörden+ jag slipper ogräsrensning. slutligen brukar jag på hösten ta mig en tur till stranden och samla ihop tång som jag brer ut runt plantorna. ett tjockt täcke som ligger där hela vintern och bryts ner. har det inte hunnit försvinna till våren-ingen fara,det är bara att luckra ner det i jorden. Mina plantor älskar min behandling och belönar mig rikligt med tjocka fina stänglar. Jag brukar säga att jag tror inte man kan gödsla sparris för mycket :) Jag har ätit en 3 cm i diameter tjock. Och trots man först kan tro den är träig bara smälte den i munnen. Och de egen odlade är oslagbart goda. Dessutom sparris som är skördad tappar sitt näringsvärde mycket snabbt, de bör därför ätas nyskördade, och såna kan man inte hitta i affären.
Skulle du behöva spara några rekomenderar jag att sätta den med nyskuren snittyta i ett glas vatten i kylen, då bevara du dem bäst fräsha.


Finns som plantor och frö i min örtagård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar