Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

26 januari 2016

** Bönor **~*** Störbönor brytbönor ***~

Fördelen med störbönor är ju att de växer på höjden, men man måste ju ge dem nåt att klättra på för den kan få ganska långa rankor. Räcker gott med några störar som möts i toppen eller som här på bild  nedan på en båge över landet. Då upptog 3 plantor 20 x 20 cm av jordytan. Bild ovan har jag satt lite tätare, kanske 8 plantor...

Wachs Gold Marie

 

En av de bästa sorter som odlats här. Frisk och enormt rikgivande på liten yta. Smakar mycket delikat och är god även om man inte hinner ta den som liten. Är helt gul som mogen och trådfri.***

Cosse Violette***

Violette podded stringless
***


~*** Buskbönor brytbönor ***~

Mont dór***

Svarta Malin***
Royal Burgundy
 
~*** Buskbönor kokebönor***~

Alla bönor vill ha sol, mycket sol, och gärna kompost i jorden, är ph under 6,5 kalka lite, och de gillar kalium och fosfor så jag ger jorden lite björkaska. Behöver inte gödsla så mycket de tar kväve ur luften. Du ska inte så de innan jorden är varm, annars ruttnar frön om det är kallt och blött. Jag brukar vänta till mitten av maj eller slutet beroende på hur våren är. Denna är lite sen så om du vill få tidigare skörd kan du så de i kruka ca 4 v innan beräknad utplantering. Jag sår de ibland i kallväxhuset, där är ju fortare värme än ute och planterar ut efter frost. Direktsår du kan du lägga fiberduk över, då blir det också varmare och du slipper tänka på att plantera ut och riskera att de skadas i den processen.
Skörda när baljorna torkat och rasslar, men vill du kan du äta dem som haricovert innan de torkat (lite synd dock då får man ju inte de fina bönfröna eftersom man äter upp baljorna)
Låt de efter torka inne torrt och sprita ur bönorna. Är de 100 % torra kan de läggas i burk annars öppet tills de torkat klart.
Man kan också ta hela plantan när bönorna är mogna och hänga upp på tork.
Vid tillagning blötlägg kvällen innan och koka de i nytt vatten, ca 20-40 min. Smaka när de är lagom mjuka.
Vi kryddar kokebönor endast med äkta smör eller olivolja, örtsalt och peppar i kokevattnet, sen en klick smör till på de avrunna nykokta bönorna!
För variation släpper vi emellanåt i några lagerblad, eller någon annan god örtkrydda som tex färsk timjan eller rosmarin...
***
 
Yin & Yang böna
 
 
 
Så fina är dessa bönor, där varje böna är svart och vit med prickar. 
Buskböna som blir ca 40 cm, och kan ätas som skärböna eller så låter man bönskidorna sitta och mogna för att få dessa vackra bönor som äts som kokebönor.
Enkelt genom att blötlägga bönorna över natten och sen koka med lite örter och olivolja i vattnet.

***

Jacobs Cattle bean


En gammal böna från Passamaquoddyindianerna i Maine USA.


~*** Störbönor kokebönor***~ 
 

Äkta Tranbär


 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar