Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

21 september 2015

Vad är självhushållning för oss?

 
Kål Red Russian
 

Här har varit lite dåligt med uppdateringar på sista tiden, men att försöka odla sin egen mat, tar den tid det tar. Att nyanlägga nya odlingsytor, ta hand om det som redan är satt mm
Självhushållning är något som blivit mycket omtalat på sistone, en trend att odla sin egen mat. Jag hoppas ju att det inte bara är en trend utan är här för att bestå. Det är ju heller inget nytt, så här levde ju de flesta för ett antal år sen. Och hur gott är det inte att gå ut hämta det som man ska ha till dagens lunch i sin egen trädgård?
Självhushållning behöver ju heller inte vara allt eller inget. Det man kan och har möjlighet att göra räcker. Alla kan tex inte odla morötter för ett helt år, av den enkla anledning att de inte har möjlighet att förvara skörden över vintern. Kan man odla en pallkrage med morötter behöver du kanske inte köpa i affären under sommarmånaderna. Sen kan man ju köpa när skörden är slut.
Kan man bara odla lite kryddor i fönstret så är det ok, men då är man ju inte speciell mycket självhushållande :)
Sen ska man inte börja för stort, lätt att tappa sugen om allt blir övermäktigt, eller det misslyckas.
Gör lite i taget, börja med ett land och sen ett till när du behärskar det första...
Denna sommar har vi inte köpt några frukter eller grönsaker. Kött tar vi alltid en låda på hösten av något naturbetande ras, som köps av uppfödaren. Det är en höstkväll med att mala färs, skära till lagom köttbitar och packa och frysa in. Sen har vi resten av året, bara att välja vilken bit som man ska laga till. Skulle bli för mycket jobb att själv hålla sig med köttdjur, och därför väljer jag att köpa köttet. Så det som vi behöver handla är lite mejeriprodukter och fisk någon gång då och då.

 
Lite mindre jobb är det att få egna ägg, ett ganska trevligt jobb faktiskt.
Söta små kycklingar, tillgivna hönor som går och pratar med en medan man jobbar ute.
Har oftast en skugga som följer efter när jag går och gräver som jamar lite försynt om att hon vill ha nåt gott. För jamar lite lågmält gör mina mer än kacklar, är det liv i luckan beror det på att nåt stör dem. En hök, en katt eller någon som tagit favoritplatsen i redet och vägrar flytta på rumpan.
Bilden visar en Dvärg kochin med kycklingar.


Hade besök här som tyckte det tar sån tid att skörda allt, men det tar ju faktiskt tid att åka och handla också, sen kan man ju ta sitt lilla mellanmål direkt i bärbusken :) Av någon anledning är bär så mycket godare när man stoppar de direkt i munnen och inte plocka in dem i en skål. Eller så gör man sin egen yougurt på morgonen, tar inte mer tid än att borsta tänderna. Se receptsamlingen på http://ealdorasskafferi.blogspot.se/  , på björnbärsyouhurt som är aktuellt hos oss nu då vi har en rejäl buske med Thornless evergreen.
 
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar